ArchitectureАрхитектура

Проучване, документиране и оценка на Евангелска църква, гр. Пловдив

Сградата на църквата е разположена в парцел с голяма денивелация при улиците „Лейди Странгфорд” и „Стефан Караджа”. Изградена е от камък, който е набавен при разбиването на скалите на самото място при оформяне на терена за бъдещата църква. Църквата е строена в неоготически стил, като в този стил няма аналог в града.

Инициатор на строителството е американския мисионер Георг Марш. С останалите строителни материали от строежа той построява и своята къща, разположена в близост, в по-високата част на “Сахат тепе”.

Фасадите са с видима каменна зидария с тухлени пояси, големи вертикални метални  дограми с витражи.Част от витражите са свалени на по-късен етап и подменени с нова дограма. Интериорът е в духа на религиозното учение – опростен и лаконичен – впечатляващ с големите и добре осветени пространства.

Проучването на сградата протече през 2012 г., като цялостно архитектурно заснемане бе извършено от студенти и преподаватели от ВСУ “Любен Каравелов”, за чиято лятна практика в гр. Пловдив помогнах. Следваща стъпка за регистриране на обекта на недвижима културна ценност е разглеждане на заседание на СЕСОНКЦ в Министерство на културата.